Recenze na Supernatural

Recenze na Supernatural

Obecně o seriálu:

Seriál Supernatural (lovci duchů) je americký fantazy hororový seriál, který vznikl v roce 2005 a 18. května 2012 byla odvysílaná finální epizoda jeho sedmé série. V květnu 2012 televizní stanice CW oznámila, že se seriál dočká i 8. série, která by měla mít 24 epizod.
Seriál vypráví o dvou bratrech Deanovi (Jensen Ackles) a Samovi (Jared Padalecki) Winchestrových, kteří mají neobvyklou profesi a to honit duchy, démony a tím chránit lidi. To dělají už odmala. Od doby, co jim žlutooký démon zabil matku a jejich otec je vychoval v honbě za žlutookým démonem. Pro bratry je zbylá rodina to jediné, co mají. Jednoho dne jejich otec náhle zmizí. Stopy vedou k žlutookému, ale ještě dál. Vražda jejich matky, vražda Samovy holky, Samovi speciální schopnosti, smlouvy uzavírané žlutookým démonem a otcovo zmizení, to vše je součástí plánu. Plánu, který má vést jen k jednomu, ale k čemu?
Seriál dost podobný například seriálu Charmed (Čarodějky) akorát s muži v hlavních rolích, kteří mají pouze důvtip a vojenský výcvik. Přináší daleko více napětí, strach a trýzně hlavních hrdinů.

Pro a proti, proč se na seriál podívat…

Seriál ze začátku může působit jednotvárně, lovení démonů a dalších zrůd, bez kapky stop po otci, a to samé pořád dokolečka. Když se později přes to vše prokoušete a dostanete se k hrůze, která se na bratry valí, pak to teprve začne být zajímavé, ale i to má svoji slabinu. Sam s Deanem jsou tolikrát vystaveni hrůzám, nepřízni osudu, záchraně světa, zradě a trýzni, že to poté může zase omrzet a stát se tendenčním. (Ať se stane, co se stane. Dean bude nehorázně trpět, aby se z toho následně dostal a prožil si to znovu. Svět bude pořád padat do záhuby a Dean se Samem ho budou pořád zachraňovat.) Seriál má tedy tendence opakovat stejná témata a omílat to, co již bylo.
Stejně tak hodně lidem může vadit využití témat z Bible.
Na Acklese s Padaleckiem a teď i na Mishu Collinse v další hlavní roli anděla se dobře dívá, to však láká především dámské publikum. Osobně si myslím, že by seriálu neuškodila i nějaká hlavní ženská role, tedy co by nebyla démonské a nesnažila se kluky podrazit.
K dobru však musím zmínit skvělý sountreck i to, že ač je seriál spíš hororový a fantazy, naši hrdinové trpí (až moc - ne, že bychom se v tom my fanynky nevyžívali, že…), tak se najde v seriálu až překvapivě mnoho komediálních scének, vtipu a všeho, co to možná ještě víc podtrhuje, ale i odlehčuje.
K plusům také započítávám rozvíjení zápletky v tom smyslu, že onen seriál mě dokáže stále překvapit a líbilo se mi, jak je vše tak nějak zamotané, ale ne nevyřešitelně jako u seriálu Lost.

Hodnocení: 7/10

Doporučuji:

Všem příznivcům duchařských filmů, seriálů fantazy i hororu, mají rádi vtip, především ženskému publiku, líbil se jim seriál Charmed, nebo Buffi lovitelka upírů.

Komentáře