Recenze na Sherlocka

Recenze na Sherlocka



Obecně o seriálu:

Britský seriál od BBC podle předlohy sira Arthura Conana Doylea.
Na rozdíl od ostatních zpracování nemá tento seriál neobvyklý pouze formát (jedna série má tři díly o délce 1,5 hodiny), ale i celkové pojetí. Náš oblíbený detektiv včetně s doktorem Watsonem si na sebe oblékli plášť moderní doby. Nejen s kulisami jako jsou mobily a notebooky, ale včetně s chováním hlavních postav, vtipu na témata dnešní doby a jistou úpravou případů.
Sherlocka nám tentokrát představuje Benedict Cumberbatch, jakožto neurotického, prací pohlceného a bezohledného člověka, avšak také jako člověka "skoro bez přátel, osamělého", ale i dobrého a jistým způsobem i fascinujícího. Do role Dr. Watsona byl posazen Martin Freeman, který na rozdíl od své předlohy je skutečně tím vojenským doktorem, který byl v Iráku a v pohodovém životě v Londýně mu chybí ono vzrušení při dobrodružství. Kromě zkušeností a schopností vojáka a lékaře také disponuje přístupem nesociálního, dobrého člověka s tvrdými morálními zásadami. Díky tomu se stává Sherlockovi téměř rovnocenným parťákem a dokáže se mu občas vzepřít.

Pro a proti, proč se na seriál podívat…

Zásadním příznivcům tradičního Holmese z předlohy by mohl vadit moderní kabát včetně homosexuálních narážek. Podle mě to tomu akorát dodává logický náhled, osvěžuje to, dává tomu vtip i zamyšlení nad naší dobou. Takže spíš plus než mínus.
K plusům také musím připočíst i postavu Watsona, která v původní verzi byla nelogická a sloužila jako pozorovatel a aby vynesla Sherlockovu genialitu. Ale Watson mněl být voják a doktor, takže nemohl být hlupák k ničemu, a tady to je konečně alespoň trochu vidět.
Také se mi moc líbilo, jak je tam ukázaná Sherlockova schopnost všímat si věcí a vyvozovat z toho závěry. Stejně jako jak je vykreslen vztah mezi Watsonem a Sherlockem. V neposlední řadě stojí za zmínku i nádherný sountreck.

Hodnocení: 9/10

Doporučuji:

Všem, kteří mají rádi filmy a seriály, knížky o Sherlockovi, všem příznivcům žánrů krimi, kteří viděli Doktora Who a líbil se jim onen humor, mají rádi tipy postav jako je doktor House a mají dostatek volného času.

Komentáře