Recenze na Fullmetal Alchemist

Recenze na Fullmetal Alchemist


Obecně o seriálu:

Japonské anime podle stejnojmenné mangy od Hiromu Arakawa, které se dočkalo již dvou zpracování jedno v roce 2001 a druhé v roce 2009.
Celý děj se odehrává v alternativním světě, kde se stala alchymie, která je tam představena jako určitá forma magie přetváření hmoty, jednou z hlavních věd. Mimo ní však tento svět také má pokročilou techniku z období řekněme první republiky a pokročilé biomechanické lékařství, které dokáže nahradit chybějící končetiny automaily (mechanickými stroji, které se váží na zbytek těla a napojují se na nervový systém). Přes pokročilou techniku a vědu, lidé žijí ve strach a v diktátu zemně, která spočívá v rukou vojáků.
Příběh vypráví o dvou bratrech Edwardovi (Ed) a Alphonseovi (Al) Elricových, které opustil otec. Když jim zemře i matka, rozhodnou se, že ji přivedou k životu pomocí alchymie a poruší alchymistické tabu. To se jim však nepovede. Nikdo nedokáže přinést do života mrtvé a alchymie spočívá na rovnaké výměně. Za svůj pokus zaplatí tvrdou daň. Starší bratr přijde o nohu, mladší bratr přijde o celé tělo a jeho starší bratr musí zakotvit jeho duši do brnění, a tak přichází i o ruku. Oba bratři vědí, že udělali chybu, chtějí však svá těla zpět. Rozhodnou se tedy vydat se hledat legendární kámen mudrců, který by jim to měl umožnit, a aby získali prostředky na cestování, upíší se armádě. Hledání je však dovádí k vládním experimentům na lidech a zvířatech, zločinech armády a vládním spiknutí.

Pro a proti, proč se na seriál podívat…

Z počátku, prvních několik dílů se může zdát trochu dětinských a nezajímavých, až pohádkových. Když se však dostaneme dál k ztrátě částí jejich těl, dceři jednoho z armádních alchymistů, kterou její otec přetvoří ve zrůdu a smrt jednoho z vojáků a přátel bratrů, rychle začneme měnit názor.
Také je nutné zmínit opětně moc pěknou kresbu, sountreck, originální námět a svět.
Oceňuji také ono poselství, které to nese, že to je pro přemýšlivé. Za zmínku také stojí, že ač se toto animé zabývá vážnými tématy, hrůzou války, pokusů na lidech, spiknutí a tak dále, najde se i čas na odlehčení, které to vše ještě podtrhne a dobarví.

Hodnocení: 8/10

Doporučuji:

Všem milovníkům anime a mangy, všem, co mají rádi militari, fantazy, sci-fi, silnějším povahám a těm, co mají dostatek volného času.

Komentáře