Recenze na Death Note

Recenze na Death Note


deathnote pic

Obecně o seriálu:

Japonské anime, které vzniklo podle stejnojmenné mangy od Cugumiho Óby a Takešiho Obaty v roce 2006.
Příběh vypráví o geniálním Japonském chlapci Lightu Jagamim, který najde zápisník boha smrti a rozhodne se ho použít na to, aby změnil svět "k lepšímu". Ten, kdo je do deníku zapsán, zemře a Light neváhá a začne do něj zapisovat všechny zločince. Za chvíli policii dojde, že za náhlými úmrtími musí někdo stát a rozhodne se ho dopadnout. To však Lighta v jeho počínání neodradí a nezastaví ho ani fakt, že po něm jde světoznámý geniální detektiv L i jeho vlastní otec, který je policista. Pro svůj sen a ideál je schopný všeho. Intrik, podvodů lží i vraždy svého vlastního otce. L však není jiný, a tak se před námi rozehrává nebezpečná šachová partie, při které jediný špatný krok stojí vše.
Podle mangy Death Note vznikl také tři japonské hrané filmy, ty však podle mě mají o dost nižší kvalitu.

Pro a proti, proč se na seriál podívat…

Dílko po myšlenkové stránce docela opravdu zajímavé. Nutí nejenom diváka přemýšlet nad tím, jaké budou další kroky hlavních hrdinů a jak se vše bude zaplétat, jak to skončí a tak, ale i k zamyšlení nad kontroverzním tématem trestu smrti. Ukazuje nám pro a proti i kam by člověk neměl nikdy zajít, pro svůj i možná dobrý sen, a jistou pravdivost, že cesta do pekla je roubena především dobrými úmysly. Za to má velké neocenitelné plus.
Dalším kladem je kresba. Ta je dostatečně jemná a nehraje si tolik s kontrasty, jako u jiných anime, takže bych řekla, že i docela realistická.
Sountreck je také docela slušný a jediné, co by někomu mohlo vadit, je možná až zrůdnost a hovorovost námětu. Myslím si, že jsem docela otrlý divák, kterému nevadí ledasco, ale tady jsem se divila, že jsem si po každém díle pustila další. Nejedná se o strach a zhnusení z odporného a nechutného "vetřelce", strašidla, nebo usekaných hlav. Jedná se o to něco plíživého a odporného. Bylo mi špatně z onoho jednání hlavního hrdiny a o to horší je uvědomění, že s vetřelcem se těžko potkáme, ale s Lightem Jagamim můžeme jet klidně tramvají a nevědět o tom. To je na tom sice také geniální a děsivé, ale díky tomu bych toto anime rozhodně nedoporučila slabší povahám.

Hodnocení: 9/10

Doporučuji:

Všem, co mají rádi anime a mangu (povinně), co mají rádi krimi trillery, horory, fantazy, filmy a seriály o geniích a co jsou o životě na šachovnici. Rozhodně ať se na to nedívá někdo se slabší povahou, komu vadí smutné konce a komu by mohlo vadit takové jednání.

Komentáře