Fanouškovská tvorba - Úvod


I. Úvod

Když se řekne fanouškovská tvorba, většina z nás si pravděpodobně vybaví především na internetu rozšířené povídky, videa a obrázky, odkazující se na nějaké známé dílo, tyto příklady jsou nejrozšířenější, ale ani zdaleka to není celá fanouškovská tvorba.
Za fanouškovskou tvorbu se dá považovat vlastně jakékoli dílo, které vychází z jiného známého díla od jiného autora. Tvůrci těchto děl jsou většinou okouzlení amatéři v dané oblasti, ale nemusí tomu tak být vždy. Například o Karlu Vaňkovi, který napsal pátý a šestý díl Osudů dobrého vojáka Švejka, což by se dalo označit jistým způsobem za fanouškovskou tvorbu, bychom asi stěží řekli amatér, a rovněž bychom to neřekli ani o spisovatelích, kteří psali další příběhy o Sherlocku Holmesovi po smrti A. C. Doyla.
S každým populárním dílem se objeví i fanouškovská tvorba a toto pravidlo už platí od začátku umělecké tvorby jako takové. Proto máme tolik variant toho samého příběhu, či tolik různých příběhů se stejnými postavami. Člověk rád slyší další pokračování příběhu, rád se pobaví s postavami, které si tak oblíbil, a rád s nimi stráví ještě nějaký čas. Možná právě kvůli této lidské vlastnosti vznikají fanouškovské tvorby a i nadále budou vznikat. V současné době došlo k jejímu dalšímu rozšíření, a to nejen díky vzdělání a internetu, ale i novými možnostmi. Co vše sám doma člověk dokáže a to především v oblasti videí? Většina z těchto děl jsou anonymní, jsou vytvořeny nekomerčně, jen z požitku samotného tvoření a obdivu nad díly, z kterých vycházejí.
Vzhledem k tomu, že fanouškovská tvorba se šíří především buď v kruhu určitého fandomu[1], nebo po internetu, není se čemu divit, že většina názvů je převzata z anglického jazyka, jako nejčastějšího jazyka internetu. Nelze také zatím mluvit o nějaké literatuře, která by tento jev popisovala, a to právě z důvodu, že se stal tolik populárním teprve v celku nedávno, a ač většina z této tvorby je na internetu, ten kdo neví, kde a jak hledat, nenajde. Proto se pokusím sestavit ze svých vědomostí, nabytých na různých akcích a dostupných materiálů nejznámější a nejrozšířenější kategorie této tvorby a objasnit alespoň částečně problematiku autorských práv.

----------------------------------------------------------------------------
[1]Komunita lidí, kteří jsou všichni fanoušci jedné věci.

Komentáře