Fanouškovská tvorba - II. 2. 1. Povídky

II. Druhy fanouškovské tvorby


2. 1 Povídky - fan-fiction

Nejstarší a snad i nejrozšířenější kategorií fanouškovské tvorby jsou povídky nazývané Fanfiction[1], zkráceně také FF(ff), nebo Fic. Fanfiction není tak těžké tvořit. Stačí mít textový procesor, správného spisovatelského ducha a znalosti pravopisu. Fanoušci jsou ochotni spoustu věcí odpustit, ale zase ne tolik, co by si spisovatel fanfiction přál.
Spisovatelé fanfiction mají také daleko volnější ruku, co se týče vztahů mezi postavami či jevy, mohou si dovolit psát o tématech, na které by se ještě stále u knížek pohlíželo dosti s opovržením například o Twincest[2], či různých Slashých[3]. Některé však slouží čistě k pobavení čtenáře, například male pregnancy zkratkou MPREG[4] nebo Squick, což je označení pro povídku, či pár, které byl vytvořen čistě za účelem znechucení čtenáře na příklad Umbridgeová a Moody[5].
Kromě žánrů love a komedie, kterých je nejvíce, ale můžeme také narazit ve fanfiction i na všechny ostatní žánry. Horrory a trillery bývají vzácností, ale zato bývají kvalitní, protože je píší opravdoví fandové tohoto žánru.
Fanfiction se dá také rozdělovat podle věkové přístupnosti, nebo vhodnosti. Na zahraničních webech se často využívá americké označení Rating: G (general - pro všechny), PG a PG-13(parental guidance -od třinácti let), R (restricted -asi od 17, ale možná spíše z důvodů násilí, než sexuálních scén), NC-17 (nikdo pod 17).
V poslední řadě můžeme pak ještě povídky FF rozdělovat podle toho, jak autor povídky zabudoval svoji fantasii do původního díla. Může například změnit několik základních fakt z původního díla, Luke Skywalker byl pirát a Dart Vejder[6] komodor britského námořnictva, takové povídky jsou označovány za alternative universe, zkratkou AU. Dále pak se často objevuje Mary Sue, což je zabudování do původního díla originální, většinou ženské, či dívčí postavy, která je po všech stránkách dokonalá a měla tragické dětství. Obecně pro nově přidanou originální postavu je jiný název a to OC original charakter. Použití OC ač OFC original female character[7], nebo OMC original male character [8], je samo o sobě v pořádku. Autor rovněž může měnit, či neměnit charaktery postav z původního díla, a také posunout svou povídku v čase, nebo místě od původní předlohy. Jak by taková Středozem[9] vypadala po dvě stě letech od návratu krále, nebo Bleach[10] v Evropě? Autor také nemusí vycházet pouze z jednoho díla, ale může spojit více děl, třeba hrdinové ze Star Wars se potkají s těmi ze Star Treku[11], taková povídka bývá označována jako Crossovery. Možností má autor nepočítaně. Důležité je, aby se čtenář i autor fanfiction pobavili.
Je slušností také uveřejnit, z jakého díla povídka FF vychází, autora původního díla a možné věci, které se objevují v povídce a které by některým čtenářům mohly vadit, například: smrt jednoho z hlavních hrdinů, brutalita, sex a vulgarismy... Stejně tak je slušností nekopírovat povídky FF někoho jiného a vydávat je za své, i když povídky fanfiction stojí na pokraji autorských práv. Tato činnost se prostě nedělá a takový člověk se u fanoušků setká jen s opovržením.

----------------------------------------------------------------
[1] Též se také píše fan fiction, nebo fan-fiction
[2] Označení pro incestní vztah mezi dvojčaty.
[3] Vztah dvou osob stejného pohlaví. U Otaku (fanoušků japonských kreslených seriálů anime) je Slash označován jako Yaoi (vztah dvou mužů) nebo Yuri (vztah dvou žen).
[4] Otěhotnění jedné z postav navzdory tomu, že je mužského pohlaví.
[5] Dvě dosti neslučitelné postavy ze série knih o Harrym Potterovi
[6] Luke Skywalker a Darth Vaider jsou postavy ze známé sci-fi série filmů Star Wars
[7] Originální ženská postava
[8] Originální mužská postava
[9] Středozem fantasy svět, který vytvořil spisovatel John Ronald Reuel Tolkien známý především z knížek Hobit a trilogie Pán prstenů.
[10] Japonský kreslený seriál, anime a kolix, manga o shinigamiech, bozích smrti.
[11] Americký sci-fi seriál.

Komentáře