Fanouškovská tvorba - II. 2. 2. Videa (part 2.)

Za třetí skupinu bychom mohli označit různé vtipné sestřihy filmů, seriálů, nebo i různých sportovních utkání[1]. Některé se staly velmi populárními díky své "praštěnosti, ztřeštěnosti", originalitě a vtipu, až se staly meme[2]. Například takovým hudebním vtipným memem je dnes už velmi známé They are Taking The Hobbits To Isengard[3] a podobné mu je i I've Got A Jar of Dirt[4], i když tato videa bychom mohli zařadit i do MV. To však bychom nemohli udělat s CSI Miami: David Caruso One Liners II: Sunglasses Edition[5], nebo Harry Potter Editing Spoofs[6]
Jednou formou těchto videí se staly pětisekundové filmy, takzvané filmy in 5 second.[7] Tato videa mají pouze pobavit diváka, stejně jako ostatní videa z této skupiny, možná i ukázat paradoxy v některých filmech, ale rozhodně nemají vtipně převyprávět daný film, či seriál, jak se mnozí mylně domnívají, a proto těmto videím neporozumí. Původní tvůrce těchto videí byl guywiththeglasses, česky týpek s brýlemi. Jeho videa se stala velmi oblíbenými[8] a každé z nich dalo inspiraci dalším autorům, kteří začali rozvíjet, tvořit filmy in 5 second i na jiné filmy než měl guywiththeglasses[9]. Guywiththeglasses nevytvořil jen obyčejný meme, ale dalo by se říci, že dal základ celé skupině, kategorii videí.
Podobné jsou i filmy v šedesáti sekundách, nebo třiceti sekundách, in 60/30 second, ale na rozdíl od videí in 5 second, tato videa mají pobavit rychlým a vtipným převyprávěním daného filmu, nebo seriálu. Zvuk je originální, zpracován od fanouška nikoli z filmu[10].
Existují také takzvaná videa brainwashing, tj. vymývání mozků. Tato videa jsou těžko popsatelná. Mají rozesmát, jsou to relaxační videa, nebo prostě mají za úkol vymýt mozek? Jedním z nejslavnějších je Orichime s pórkem, které znají dokonce i ti, kteří oblíbený japonský seriál Bleach neviděli[11], i toto video je memem[12].
Některá videa se na dané dílo pouze váží námětem a jinak bychom je mohli označit za naprosto originální. Mezi takové patří například už velmi známé video Potter Puppet Pals: The Mysterious Ticking Noise[13] a vůbec celá řada Potter Puppet Pals, ale nejen ty[14]. Tato díla bývají na tvorbu snad ze všech videí nejtěžší. Tvůrce nejen, že sestřihává materiály a musí mít odstavu o výsledku, ale vytváří i obraz a zvuk. Mnohdy na to sám člověk nestačí, a tak tato videa často produkují celé party fanoušků. Většinou se tvoří parodie a komedie, ale není to pravidlem. Naprostým fenoménem se z této tvorby stala řada videí Jak to mělo skončit (How It Should Have Ended)[15].
Za poslední skupinu se dají označit videa fanoušků různé hudby. Princip většinou spočívá v tom, že se autor natočí na kameru, jak hraje nějakou slavnou a oblíbenou písničku na netradiční nástroj, či v netradičním podání. Příkladem je třeba písnička od Iron Maiden The Trooper zahraná na harfu[16], nebo skladby zahrané na ruce[17].

---------------------------------------------------------------
[1] Odkaz číslo 10. -Legrační sestřih, co se všechno může odehrát během fotbalových utkáních.
[2] Video, obrázek atd., které má nad milion shlédnutí a inspirovalo další autory k podobné tvorbě.
[3] Odkaz číslo 11. - Sestřih série filmu Pána prstenů.
[4] Odkaz číslo 12. - Sestřih série filmu Pirátů z Karibiku.
[5] Odkaz číslo 13. - Parodický sestřih na americký seriál Kriminálka Miami.
[6] Odkaz číslo 14. - Komické sestřihy Harryho Pottera a jiných filmů.
[7] Odkaz číslo 15. - Přehled těch nejlepších filmů in 5 second.
[8] Odkazy číslo 16. - Filmy in 5 second od guywiththeglasses (někdy se píše i The guy with the glasses).
[9] Odkaz číslo 17. -Video in 5 second na americký film I robot od jiného tvůrce než je guywiththeglasses.
[10] Odkazy číslo 18. - Filmy in 60/30 second.
[11] Odkaz číslo 19. - Video Orichime s pórkem
[12] Odkazy číslo 20. - Další videa brainwashing. Jedno na film Batman a druhé na hru Command and Conquer.
[13] Odkaz číslo 21. - Parodie na Harryho Pottra
[14] Odkazy číslo 22. - Parodie na Kriminálku Miami, film Matrix, seriál Dr. Hous, slavnou hru Mario a hru Tetris.
[15] Odkazy číslo 23. - Filmy How It Should Have Ended: Stmívání a Pán prstenů
[16] Odkaz číslo 24.
[17] Odkaz číslo 25. - Píseň Paranoid od skupiny Black Sabbath

Komentáře