Fanouškovská tvorba - II. 2. 3. Obrázky - fanart

II. Druhy fanouškovské tvorby


2. 3. Obrázky - fanart

Fanouškovské obrázky jsou mnohdy označovány jako fanart. Obtížnost tvoření fanart je problematická. Pro každého je totiž někde jinde. Většinou záleží na tom, jaký má autor k výtvarnému umění talent. Toto pravidlo samozřejmě platí i u povídek a spisovatelském talentu nebo videí a filmařském umu, avšak u fanart je tento fakt snad nejvíce patrný. U fanart se používají jakékoli druhy malby, od kresby tužkou, až k olejovým malbám. Nejčastější je však tvorba pomocí počítačových programů jako je fotoshop, nebo gimp. Fanart mají mnohdy podobné kategorie jako videa, nebo fanfiction.
Většina z nich jsou prostě jen ilustrace, nebo plakáty[1] ke knížkám[2], komiksům, hrám[3], seriálům[4] a filmům.
Někteří autoři však do obrázků zapojují svojí vlastní fantasii. Takových obrázků máme hned několik druhů.
První skupinou jsou nové postavy v daných předlohách. Postavu divák sice nepozná, zato však pozná, že patří do toho nebo onoho díla, díky tomu, že je podobně oblečená, jako jsou oblečeny ostatní postavy z předlohy, nebo má nějaké jiné atributy z dané předlohy, či je vyobrazena na obrázku se známými postavami[5]. Je to něco podobného jako je ve fanfiction OC a vlastně to často i OC jsou, protože ti, co kreslí a píší fanouškovské tvorby, mnohdy bývají titíž[6].
Druhou skupinou jsou díla, která sice zobrazují pouze známé hrdiny, ale mnohdy ve vztahu, nebo v situaci, která rozhodně není v daném díle, a mnohdy ani není v souladu s jejich charaktery[7].
Dále existují různé obrázky, které slouží k pobavení. Většinou jsou to různé Crossovery například Holemetrix[8], Bleach Reloaded[9].
Vtip se však dá vyjádřit i jinak. Například barvami, postavením samotného objektu, který autor kreslí[10], nebo i samotným stylem kresby[11].
Komiksy jsou pravděpodobně na tvorbu nejtěžší složkou fanart. Autor nejen, že kreslí více obrázků na menší plochu, ale ještě musí vymyslet v celku krátký příběh, který by měl hlavu a patu a diváky takříkajíc dostal. Samozřejmě, že se kreslí i dlouhé příběhy, ale čím delší je příběh, tím více autor musí namalovat obrázků a tím více mu tvorba zabere času a vysílí ho. Většinou se tvoří parodie, komedie na původní dílo.

--------------------------------------------------------------------
[1] Obrázekčíslo 1. - Plakát k slavnému anime Bleach
[2] Obrázek číslo 2. - Ilustrace k Harrymu Potterovi
[3] Obrázek číslo 3. - Ilustrace ke hře Mario
[4] Obrázky číslo 4. a 5. - Ilustrace k slavnému japonskému oblíbenému kreslenému seriálu Naruto
[5] Obrázky 6. a 7.
[6] Obrázek číslo 8.- Ilustrace hlavní hrdinky z fanfiction "Byla jsi mi sestrou, prosím, postarej se o mé dva bratry." ze webových stránek http://www.anime-manga.cz/
[7] Obrázek číslo 9. - Na obrázku jsou vyobrazeni hrdinové z Bleache Orichime a Ulquiorru. Zde Orichime brání Ulquiorru svou mocí, ale ve skutečnosti by to pravděpodobně neudělala, protože to byl zrovna Ulquiorra, který jí unesl na rozkaz do světa Prázdných, zlých duší a kdo ji tam věznil. Neudělala by to, i když je Orichime velmi milá hrdinka, která nedokáže ublížit ani svým nepřátelům. Mezi těmito postavami prostě moc lásky nekvete, i když fanart říká něco jiného.
[8] Obrázek číslo 10. - Parodie na americký seriál Simpsonovi a film Matrix
[9] Obrázek číslo 11. - Parodie na japonský kreslený seriál Bleach a film Matrix
[10] Obrázek číslo 12. - Komický obrázek imperiálního vojáka ze série filmů Star Wars.
[11] Obrázek číslo 13. - Karikatura hlavní hrdinky z filmu Kill Bill

Komentáře