Daň za hrdinství 06 - Přetvářka

 

Přetvářka

                Halloween 31. října, jediný den v roce, kdy si na obličej navlíknou masku úplně všichni, nejen superhrdinové a padouši. Peter měl tento svátek odjakživa rád. Miloval koledovat a všechny ty cukrovinky, které u toho získal. Které dítě nemá rádo sladké? Ale nebylo to jen o tom si nacpat břicho. Miloval i tu tajemnou, záhadnou atmosféru. Každý mohl být alespoň na jeden den tím, kým chce být. Nebo to bylo přesně naopak? Byl to den, kdy se lidé přestali přetvařovat a ukázali světu svoji pravou tvář, tu kterou nosili ve svém srdci?

                Peter se zrovna vznášel nad ulicemi. Další den, další obhlídka. Superhrdina si nemůže vzít dovolenou ani o svátcích, i když se již těší na party se svojí přítelkyní a nejlepším kamarádem. Ještě jeden blok, a pak se snesu v postranní uličce dolu, přestanu být Spider-Man, ale budu jen člověkem v kostýmu pavoučího hrdiny, řekl si, ale nakonec se k tomu nedostal. Boční ulička nebyla prázdná a jemu se tak naskytl pohled na Kačera Donalda, Mickey Mouse s Aladinem a autem plným zbraní, peněz a pytlíčků s podezřelým bílým práškem.

                „To asi nebude cukr a vodní pistolky na koledování, co?“ záměrně na sebe Peter upozornil, když se přilepil na nebližší stěnu domu a Disneyho hrdinové se na něj vylekaně otočili se sborovým zaklením.

Spider-Man neztrácel čas a vystřelil ke kufru jednu ze svých pavučin tak, aby ho zavřel. Zbraně v autě všem nebyly jediné, které u sebe kreslené postavičky měly. Aladin okamžitě vytáhl Glock 43, který měl evidentně skrytý v pouzdru na kotníku, zatímco Kačer Donald se rozeběhl ke dveřím vozidla. Mickey Mouse zůstal prozatím nehybný, zřejmě v šoku z náhlého zjevení jednoho ze superhrdinů.

Super, co teď? Odstranit nebezpečí v podobě pistole, nebo nenechat jednoho z podezřelých utéct? Na zvážení obou možností byla sotva vteřina. Rozhodl se, že pistole není tak nebezpečná a že prioritně zmaří Donaldovi útěk. Pomocí své sítě přilepil autu gumy a část podvozku k silnici. Kačer už byl u volantu a zběsile šlapal na plyn, ale nebylo mu to moc platné. Peter ho chtěl vytáhnout z vozu a svázat ho, než k němu ovšem stačil přiskočit, vzduch proťalo několik výstřelů. To na superhrdinu začal Aladin pálit a vše nabralo rychlý spát.

Spider-Man se pokusil kulkám mrštně vyhnout, to se mu však nepovedlo. Střelec byl pohotový i měl dobrou mušku. V pravém rameni a levém stehně ucítil bodavou bolest a svalil se se žuchnutím na zem. To nějakým způsobem probralo Mickey Mouse, který najednou z nepochopitelného důvodu přistoupil k Aladinovi a uštědřil mu několik ran. Tím mu vyrazil Glock z ruky. Začali se zuřivě prát. Vůz stále vrčel a jeho kola sebou bezmocně smýkala. Superhrdina se pokusil postavit a dokončit, co začal, to se mu ovšem nedařilo, výsledkem byla jen větší ztráta krve a únava. Teď litoval, že si vzal na sebe je ten lehký oblek, na rukou a nohou neodolný proti kulkám.

Najednou uprostřed té bitky spadla Mickey Mouseovi maska z obličeje a Petrovo srdce vynechalo několik úderů. Vzadu v krku ucítil tu známou hořkou pachuť zrady a zklamání. Poznal ty špinavé blond vlasy i vážné hnědé oči. Alex Pleasure se vrhl po zbrani na zemi a pak chladnokrevně zabil svého komplice. V tu chvíli Donald vzdal úsilí o to ujet autem a usoudil, že Spider-Man, Aladin i Alex jsou příliš zaneprázdněni sebou, takže by mohl utéct i pěšky. Osudová chyba, vběhl Pleasurovi přímo do rány.

Zdálo se to neuvěřitelné, ale poté, co Alex před ním spáchal dvojnásobnou vraždu, prostě přišel až k němu a roztrhal si tričko, jen aby mu mohl obvázat rány. Šáhl do kapsy džínů a vytáhl telefon. Zavolal policii a pak prostě odešel. Bez toho, aby se vůbec pokusil superhrdinu odmaskovat. Peter nevěděl, co si o tom má myslet, jedno však bylo jasné. Musí zmizet dřív, než se na scéně objeví strážci zákona. A tak tlačen nutností, ale se značným sebezapřením, nakonec vstal a dobelhal se na tu slibovanou halloweenskou party s Nedem a MJ. Když po hodině zaklepal na jejich dveře, oba jeho přátelé byli naprosto vyděšení, jak z jeho zpoždění, tak ze stavu, v jakém se tam dostal.

Ošetřili ho, nakrmili ho a nechali ho odpočívat. Po dvou dnech byl schopný dojít zpět na kolej a jakž takž předstírat, že se nic nestalo. Otázkou však zůstávalo, jak dobře se dokáže před Alexem přetvařovat.


<< předešlý díl

>> další díl

Komentáře