Daň za hrdinství 04 - PTSD

PTSD


„Hej, pane Starku, slyšíte mě, tady Peter,“ vydralo se mu z hrdla, když si k němu klekl. Tony na něj hleděl prázdnýma očima. Jeho pravačka, část hrudníku i obličeje byly znetvořeny. Kov z Iron-Man obleku byl přiškvařen k tělu. Kameny byly zničeny, Thanos i s armádou se proměnil v popel. „Vyhráli jsme,“ hlesl hoch, jeho mentor ho ovšem sotva slyšel. „Vyhráli jsme, pane Starku,“ zopakoval znovu, byla v tom však hořkost, pláč. Vyhráli, protože se jeho hrdina obětoval. Hrdlo se mu svíralo, oči ho pálily, tělo měl v jednom ohni i chladu zároveň. Ne, ne, ne… to ne! V duchu zoufale křičel. Modré světlo v Tonyho hrudi zablikalo a pak nadobro pohaslo.

Cítil, jak ho paní Starková bere za rameno. Přes uslzené oči na ni pohlédl. Blond vlasy měla rozčepýřené na všechny strany, tvář poškrábanou a špinavou. Věnovala mu laskavý, ale smutný úsměv. „To je tvá vina.“

„Co, cože?“ Peter nebyl schopen nejdříve pochopit její slova.

„To je tvá vina,“ zopakovala klidně a přesto, jako by do něj zrovna Clint střelil jeden šíp přímo do jeho srdce. Měla pravdu, měl to být on, kdo luskne. Měl být lepší, kdyby byl takový, jak Tony vždy chtěl, možná by byl ještě naživu. Možná by Pepper nepřišla o manžela, možná by Morgan nepřišla o otce, možná by svět nepřišel o geniálního vynálezce a Iron-Mana.

„Já, vím,“ zašeptal. Sotva to však dořekl, ucítil, jak zem pod ním drolí. Začal se propadat kamsi do černé hlubiny. Pokusil se zachytit svými pavučinami, ale zrovna mu došla náplň do samostřílů. Zoufale vykřikl.

 

Probudil se celý zpocený se srdcem bijícím o závod. Chvilku mu trvalo, než se uklidnil, uvědomil si, kde je a že to není on, kdo křičí. Evidentně nebyl jediný, koho trápí noční můry. Na vedlejší posteli se svíjel Alex s hrůzným nářkem. Peter potřásl hlavou, ale nakonec se zvedl a pomalu přistoupil ke svému spolubydlícímu.

„Hej, kámo, prober se. Je to jen sen,“ řekl a opatrně Pleasura chytl za rameno, aby s ním zatřásl a vzbudil ho.

Účinek byl okamžitý. Alex sebou škubl a ohnal se po něm jedním rychlým chvatem. Nemít pavoučí mrštnost, Peter si byl jistý, že by jednu koupil.


Komentáře