Prokletý - Invidia


Invidia


Závist vzniká tehdy, kdy určitá osoba vášnivě touží po majetku (nebo vlastnostech) druhé osoby. Závist může vyústit v poškozování druhé osoby, ke krádeži, nebo k sabotáži.



Na světě je jen šest bytostí a věcí, které mají tu moc splnit vám cokoli, co si zamanete, aniž byste se museli zaplatit svojí duší. Věci a tvorové schopní překroutit čas a prostor, převrátit realitu a bolest obrátit v radost. Většina z nich však hraje podle svých pravidel a tam, kde jsou ruce lidí, tam je i lidská závist.

Jednou z těchto zázračných věcí byl deník jisté neznámé spisovatelky, která žila jen pro svoji rodinu a psaní natolik, že po sobě údajně zanechala několik svazků zápisníků, do kterých přešla její duše, a tak když do nich majitel něco napíše, duše oné spisovatelky dá sílu k tomu, aby se slova stala skutečností. Tento deník věnovala osobě, která pro ni byla vším. Těsně však po její smrti byl deník až snad na jeden svazek ukraden. To byla pravda, nebo alespoň ta nejpravděpodobnější verze. Další verze mluvily o tom, že se jednalo o bohyni, nebo čarodějnici, jiné se zmiňují, že svazky věnovala svému manželi, bratrovi některé tvrdí, i že se jednalo o jejího syna. Avšak ač tak či tak, obsah je vždy více méně stejný, o deníku v několika svazcích, který dovede plnit přání, ač většina těch, co o něm ví, že existuje, netuší, kde se vlastně vzal.

Pojďme však k faktům. Když tedy pomineme původ, tak prvním doloženým údajem ohledně deníku je 25. července 2008, kdy se muž jménem Matěj Rovný objevil na jedné ze silnic blízko Kladna asi s třemi svazky tohoto deníku k prodeji. Není jisté, kde je vzal a rovněž ani, jestli si byl skutečně vědom toho, jakou moc v sobě dřímají, vzhledem k ceně, kterou si za ně žádal. Nicméně všechny tři svazky deníku se mu povedlo velmi snadno prodat. Prvním kupcem byl také muž, bylo mu něco méně přes 15 let, měl krátké kaštanové vlasy, po celém obličeji plno uhrů, velké brýle a byl naprosto sociálně neschopný, jmenoval se Honza Vlah. Dalším kupcem byla žena středního věku, prostitutka, která prodávala své tělo hned několik metrů opodál. Třetí kupec byl nečekaný. Jmenoval se Jan Blažej a byl to lovec. Těmto třem osobám se pravděpodobně povedlo si svazky deníku ponechat, protože není o nich žádný další záznam.

To platí však jen pro ony tři svazky. 7. března 2009 se objevil další svazek a to na velké pouti na Letné v Praze, kde se s ním předváděla žena, která si hrála na věštkyni, ta byla brzy však zavražděna a daný svazek opět zmizel neznámo kam. 20. května téhož roku měla pak překvapivý, až nemožný úspěch jistá modelka, která se hned začala okamžitě drápat výš a výš po žebříčku popularity, až do doby než najednou z ničeho nic zmizel její manažer. Tvrdí se, že byla hrdou majitelkou deníku, ale jestli tomu tak skutečně bylo, kdo ví.

Avšak svazek s modrými deskami. Ten se našel překvapivě u jednoho z pacientů psychiatrické léčebny v Bohnicích, byl okamžitě zabaven… No tedy zabaven, spíše vyměněn za službu a to: puštění oblíbené písničky Storytime od skupiny Nightwish. Ošetřující lékař se ovšem celý opilý ve své pýše svým úlovkem chlubil v hospodě, a tak byl poté přepaden a deník mu byl odcizen. Zloděj byl jistý ruský lovec Nikolay Ivanov, který byl přesvědčen, že by měl takovou věc předat do rukou andělům. Než to však stihl, byl zabit bájnou stvůrou Behemot. Nebe ovšem již bylo na část zápisníku a jeho moc upozorněno, a tak tato nestvůra byla sražena do pekel bleskem a správy nad tímto předmětem se tedy ujal anděl Hamal. Hamal nedokázal svojí mocí část deníku zničit, a tak ho jednoduše schoval na velkých nebeských pláních daleko od myslí lidí, zloby pohanských bohů a lstivosti démonů. Odložil ho tam v naději, že je mimo dosah kohokoliv, než se mu povede najít právoplatného majitele deníku, jenž ho může zničit. Nikdo nevěděl, kde onen svazek se přesně ukrývá, nikdo až naněj samotného.

Podle nebeských záznamů se tento anděl hodně angažoval v nebeské politice, a tak pro něj bylo velmi lákavé použít moc, kterou měl deník, aby se mu povedlo prosadit několik opatření pro ochranu lidí před démony. Když se provalil jeho podvod, byl za svůj hřích potrestán odnětím křídel a stal se z něj člověk, člověk s věcí, pro kterou by lecjaký démon, člověk i anděl byl schopný téměř všeho. Od té doby byl Hamal tedy neustále na útěku. Záhadně zmizel a nějakou dobu skutečně o něm nebyla žádná zmínka, až téměř po roce a půl se našla v jednom malém vesnickém kostelíčku jeho mrtvola, stejně jako mrtvola i tamějšího faráře. Proslýchá se, že Hamala nakonec probodl démon nižší třídy, jenž také zabil faráře a posedl jeho tělo, aby si získal u bývalého anděla důvěru a splnil rozkaz krále pekel. Zmocnil se deníku, aby Peklo mohlo dodržet svůj slib pustit bájnou stvůru leviatana do tohoto světa a získat tak další nebohou duši.

Teorie o nižším démonovi nikdy nebyla potvrzena, ale faktem zůstává, že ne nadlouho poté byl tento svazek u Vltavy konkrétně u Čertových proudů skutečně k tomuto rituálu použit a biblická stvůra Leviatan puštěna z očistce na svobodu.












Komentáře