Děsivé hlubiny internetu - Crossover


Děsivé hlubiny internetu - Crossover




Druhým tématem, které jsem vybrala pro tuto sérii článků "Děsivé hlubiny internetu", jsou crossovery. Toto téma mi naštěstí nezpůsobuje takovou bolest hlavy jako například FanFiction, protože není až tak rozebírané, ale nějak mi přišlo logické ho do těchto článků začadit.

Zde tedy vybraný komentář, který jsem na toto téma napsala:



Komentář:


Crossovery, kapitola sama o sobě, o niž bychom se mohli bavit celé hodiny a hodiny.

osobně crossovery mám docela ráda a píši je, myslím, v hojném množství, i když ne vždy tomu tak bylo. Dříve jsem je pokládala za jedno z těch nejnižších témat ve ff pro snadnost vymyšlení zápletky a tak. Skutečně ještě dosud mám pocit, že je to asi to nejjednodušší, co se tak dá vymyslet, ale našla jsem v tom jisté zalíbení a přiznejme si, že jsou nižší věci jako například mary sue, nebo povídkové porno.

Problém s tak říkanou "originalitou děl" není vlastně problém jenom crossoverů, ale fanfiction obecně. Jde o onen podle mě dětinský pohled na ff: "Fanfiction je vykrádání postav a světů jiného autora." "Fanfiction píší lidé, kteří neumějí si vymyslet svůj svět a postavy." Pohled, jenž často opomíjí faktor, že autoři ff musí operovat s cizím materiálem, znát velmi dobře něco, co nepřišlo od nich, což ne vždy může být to nejjednodušší. Jde o to, že když už jsme se dopustili onoho "hříchu" vypůjčení si něco od jednoho autora, proč toho nenapáchat ještě víc? (Když už, tak už…)

Podobně jako u celé problematiky ff, kdy jsou autoři oproštěni od nutnosti vymýšlení celého fikčního světa postav a tak, ale zato musí velmi dobře znát to, co si vypůjčil od někoho jiného, tak u crossoverů je něco podobného. Každý fanfom má svoji charakteristickou chuť, barvu, melodii, nebo jak tomu chcete říkat a může být těžké dva fandomy sloučit a přitom ponechat u obou jejich charakter. Další věc, která mluví v prospěch crossoverů jsou autoři, kteří sami dělají crossovery různých svých děl, velké společnosti, které drží autorská práva na více než jedno populární dílo, jako je třeba Marvel, míchá je sem tam dohromady a tvoří věci, jako jsou ku příkladu Avengers.

"Existují fandomy, které k sobě vyloženě nejdou, nebo naopak - takové, které k sobě vážně jdou, doplňují se a podobně?" To je podle mě docela těžká otázka. Já osobně jsem zatím nenarazila na nějaké dva fandomy, které jsem chtěla smíchat dohromady, a nešlo by mi to. Také podle toho kolik toho je na www.fanfiction.net a jaké věci lidé tam jsou schopni dát k sobě, bych skutečně řekla, že lidská fantazie je opravdu nekonečná. Je však fakt, že námět crossoveru na nějaké dva určité fandomy člověka napadne okamžitě, hned a u něčeho by se člověk musel déle zamýšlet. Člověk podle mě může snadno dát k sobě nějaké fandomy, co mají něco společného. Může využít stejného žánru, tématiky, herce, který hraje v obou seriálech… Nebo může autor založit crossover právě na odlišnostech. (Postavy z normální detektivky jsou celé zmatené, když se najednou setkají s nadpřirozenem.)

Mě osobně se třeba líbí v poslední době kombinace Supernatural (Lovci duchů)/Criminal minds (Myšlenky zločince), ale nevím, jestli je to tím, že to k sobě vážně jde, nebo protože to píše má oblíbená ff autorka… protože když je dobrý autor, je opravdu jedno, jestli píše fanfiction, crossovery, nebo "originální tvorbu".






Komentáře