Hrdina

PA: No jo, další FF na téma Alex Rider, tentokrát na téma military, hrdina a rytířství. Kdo je pro Alexe hrdinou? Jak vnímá náš špion hrdinství? Co si myslí o rytířství a lidech, kteří zabili?
Tato povídka je psána ve formě Alexova školního slohu. Reprezentuje to, jak si myslím, že by viděl tuto problematiku on, nikoli jak ji vidím já.





30. května 2009
Alex Rider


Hrdina

Dle definice z Wikipedie otevřené encyklopedie: "Hrdina či hrdinka pocházejí z řeckého ἣρως. V mytologii a folklóru je to archetyp důležitých postav, které ztělesňují klíčové rysy dané kultury. Hrdina má obvykle nadlidské schopnosti nebo idealizované charakterové vlastnosti, které mu umožňují chovat se neobyčejně a konat významné skutky ("hrdinské skutky"), díky kterým se stane slavným."
Když se však řekne hrdina, většina lidí si představí hodného člověka, jenž něco nebo někoho zachránil a pomohl. Představíme si někoho s ušlechtilým srdcem, způsoby a chováním pravého džentlmena, který nezná lži a podvodu, chrání ženy, děti, všechny slabší a nevinné, "ušlechtilého rytíře". Myslím, že tato naše představa vychází z rytířské hrdinské epiky, kde byl rytíř objevován a hrdinou nesouce všechny cnosti. Z této představy a z historie také vychází udílení, rytířských titulů za zásluhy a jiných ocenění. Kupodivu proti takovým to oceněním nemám nic, když se týká umělců, sportovců, nebo lékařů. Lidí, pro které původně takovéto ocenění nebylo, ale jenž pomáhají lidem čistěji, lepšími metodami, než policisté, agenti a vojáci, kteří mají povahou svých zaměstnání k rytířům blíže, ale ne k onomu ideálu. Ideálu, který nikdy nebyl a není.
Rytíři nebyli tací, jak nám je podávala literatura tehdejší doby. Byla to šlechta, která pro slávu, z důvodu výry, nebo za účelem bohatství sloužila svému králi, či papeži. Byli to vojáci, kteří když někam přijeli, vraždili, plenili, mučili a znásilňovali.
Přál bych si napsat, že dnešní vojáci, tak již nejednají, ale nedávný incident v Abú Ghrajbu svědčí o opaku, a kdybych tento fakt vynechal, stále jsou to osoby, které mají povoleno někdy i přikázáno zabít. Můžou tím zachránit něčí život, můžou zachránit miliony, ale vražda bude stále vraždou. Neexistuje žádná omluva. Nejde jen o to, že když člověk zabije, uhasí něco, na co nemá právo, co sám nedokáže znovu vytvořit, něco nenávratně zmizí, ale on samotný čin ho převrátí a navěky poznamená. Avšak abych je jen nekritizoval, musím přiznat, že ne vždy se dá bojovat jen a jen slovy. Když člověk hledí čirému hněvu, nenávisti a zášti do očí a vidí, že mimo tuto cestu zbývá jen beznaděj a zkáza, není jiné volby. Netvrdil bych však, že ti lidé jsou hrdinové.
Podle této představy, ideálu, "ušlechtilého rytíře" jsem ve svém životě nepotkal a ani neznám žádnou osobu, o které bych mohl říci, že je to hrdiny, avšak pokud bychom si vzali jen čistě onu definici, kterou nám předkládá Wipedie, mohl bych mluvit alespoň o jedné osobě. Definice nám neříká nic o "dobrotě člověka", jestli je hodný, nebo zlí. Mluví o "hrdinských skutcích",díky kterým se hrdina stane slavným, ale nedefinuje "hrdinský skutek" jako takový. Muž, kterého mám teď na mysli, nebyl dobrý člověk a pravděpodobně ublížil hodně lidem, ale pro mě byl hrdinou. Ve svém oboru byl jedničkou, byl známý a obdivovaný, ale pro mě nebyl hrdinou z tohoto důvodu. Zachránil mi život. Vždy dělal, co chtěl. Dokázal se postavit proti něčemu, s čím nesouhlasil, a to i v situaci, kdy věděl, že ho to bude stát to nejcennější. Tak já si definuji hrdinu.


Komentáře