Než tě nakopne múza… aneb tvorba fikčních světů 07


Čeho se vyvarovat?


Tak a na závěr jsem se rozhodla, že vám dám ještě pár tipů:

1. Čím více si toho o světě napíšete, tím dílo je delší, protože vás to nutí vše rozebrat? "Přeci o to čtenáře neochudíte…" Na jednu stranu je to dobře a na druhou ne. Divili byste se, jak často se stane, že si rozepíšete hodně koncept, ale zamýšlíte docela krátkou povídku, začnete psát a nejednou máte třináct stran a jste na začátku, z toho se pak můžete vyhrabat jen tak, že seškrtáte jak těch třináct stran, tak koncept samotný. Co si budeme povídat, škrtání je vždycky pro každého autora bolestná věc a tak pokud chcete kratší dílo, protože na delší nemáte dech, dělejte kratší koncepty a řekněte si kolik tak stran by mělo mít.

2. Lhaní čtenáři - vyvarujte se toho, že řeknete něco a vzápětí je to jinak… Pravidla, jež si určíte ve vašem fikčním světě, musíte dodržovat, a když ne vysvětlit to a neopomenout žádnou maličkost… Například pokud řeknete, že nelze kouzlem oživit mrtvého a po několika kapitolách se dozvíme, že to možné je, měli byste vysvětlit, jak to. Proč si postavy myslely, že to není možné. Jaké to bude mít důsledky a bla, bla…

3. Nelogičnost - Ta vlastně dost souvisí s lhaním čtenáři, ale není to jen to, jsou to všechny "dějové chyby". Je to, když čtenář přemýšlí nad otázkou, která nemá vysvětlení. Jako autor to nevysvětlíte a logicky to odvodit nejde. Podle mě je dějová chyba horší než ta gramatická, protože pokud si čtenář všimne nelogičnosti v jednání postav děje nebo světa, celá vaše iluze, fabulace je narušena.

4. Spisovatelské vzory a inspirace jimi - Mít nějakou inspiraci a znalost literatury a dobrých autorů před vámi je fajn, stejně jako se jimi inspirovat. Když však si z nich vezmete moc, čtenáři jsou dost sečtělí a okamžitě to poznají a řeknou: "to není originální." Jasně dnes se každé dílko podobá nějakému jinému, ale dejte si pozor na míru. Když si vyberete velký vzor, jako byl například Tolkien, tak zaprvé, každý druhý ho zná, navíc vybízí to k tvorbě celého světa. Nejste Tolkien. Tolkien byl génius, lingvista, profesor, který si vytvořil svět a v něm žil. Těžko jako začínající autor vytvoříte neexistující dějiny, funkční jazyk… a i kdybyste to dokázali, budete druzí. (Výjimkou z pravidla jsou fanfiction, kde se kolikrát snaží autor co se nejvíce dostat k původní předloze).

5. Dávejte si pozor na gramatické chyby - pokud si nejste jistí svojí češtinou, neste si to od někoho zkontrolovat.


Poznámka autora:

Tak doufám, že jsem vás tím neunudila k smrti, že jste se něco dozvěděli, co vám bylo k užitku, nebo teprve bude. A že jste možná nabrali skvělý nápad jak obohatit vaše povídky. Vím, že toho by se dalo říct i mnohem víc, ale to je tak co mě v souvislostech napadlo. Takto, když to píši, zní to hrozně složitě, ale pravda je taková, že prostě člověk musí psát, psát a psát, aby se do toho dostal. Teorie je kolikrát na nic a vzniká až poté, co nějaké dílo vůbec je stvořeno.
Pokud byste se potřebovali s něčím poradit, nebo tak něco, můžete svůj dotaz napsat tady do komentářů...

Komentáře