Recenze na seriál Grimm

Recenze na seriál Grimm

Obecně o seriálu:

Máte rádi pohádky? Máte rádi horory? Nebo ještě lépe, máte rádi obojí, nejlépe pohádky, které jsou přetavené částečně do hororu nebo temné fantazy? Možná seriál pro vás.
Americký hororo-fantazy-krimi seriál z roku 2011, který myslím, že běží i na Prima Cool.
Seriál, vyprávěcí o policistovi Nicku Burkhardtovi (David Giuntoli), který poté, co začíná vidět divné věci a jeho teta je napadena a umírá, zjišťuje, že je potomkem elitní skupiny lovců, známých jako grimmové. Ti mají za úkol ochraňovat lidi před zlými nadpřirozenými bytostmi. Na rozdíl však od svých předků nezabíjí na potkání všechny nadpřirozené bytosti, ale pátrá po pravdě, kdo skutečně je zlý a kdo jen tak vypadá.
Vyznat se ve světě nadpřirozena mu pomáhají zápisky jeho předků a i jeho dobrý ironický a nohama stojícíma na zemi přítel Monroe (Silas Weir Mitchell), který je něčím, co bychom nazvali hodným vlkodlakem. I přesto Nickův úděl není jednoduchý. Je těžké vysvětlit ostatním nadpřirozeným stvořením, která jsou umírněná a dobrá jako Monroe, že jste Grimm, ale také policista a nehodláte je zabít. Stejně jako udržet takové tajemství před normálními lidmi, vymyslet si vhodný důvod, proč někteří "lido-stvoření" z vás mají nekontrolovatelný strach, vysvětlit, proč vaše přítelkyně musí jít k doktorovi jenom kvůli kočičímu škrábnutí, nebo proč ve vašem přívěsu od tetičky máte lektvary, knížky, cepy, luky, pistole na medvědy a další podivnosti. Lhát své milé (Bitsie Tulloch) i parťákovi z práce (Russell Hornsby) o tom, co se kolem nich děje a kdo ve skutečnosti jste.

Pro a proti, proč se na seriál podívat…

Jo, tak u některých recenzí nevím, co na tuto otázku říci, a tady toho je zase mraky, i kladů i záporů. Četla jsem spoustu recenzí pro a proti tomuto seriálu a konečný můj verdikt není ani kladný ani záporný. Proč?
Spousta lidí tvrdila, co jsem tak četla po internetu, že jsou tam levné triky a tak. Což se mi nezdá. Pravda není to moc extra, ale na seriál docela dobré. Všechny příšery jsou spíše takové chiméry, ale to přeci není nic proti ničemu. Je to jiné pojetí a docela podle mého originální.
Stejně jako musím pochválit hudbu a celkovou atmosféru.
Námět sebrat pohádky a přetavit to v něco takového, není jedinečný, ale ani to není úplně okoukané.
Postava hlavního hrdiny není bohužel moc propracovaná, nebo je, ale zatím se to nijak zvláštně neprojevilo. Až do setkání s tetičkou to je obyčejný polda a ani potom se to moc nemění. Působí vyrovnaně, a i když v srdci má pár šrámů a další narůstají společně s jeho údělem, vypadá to, že se s tím psychiky dokáže bezvadně poprat. Což nepůsobí nijak realisticky, ale zase přiznejme si, že v některý jiných seriálech z dnešní doby to přehánějí a tohle nakonec může být vítaná změna. Nicméně to z něho možná malinko dělá nezajímavého.
Oproti tomu postava Monroe je docela pro mě překvapením. Silase Weira Mitchella mám zafixovaného jako toho blázna v Prisen braku, i tam hrál velmi dobře, ale co si budeme povídat, on trochu vzhledově vypadá na toho blázna, pošuka a tak. Říkala jsem si, že je to takový tip našeho Pavla Lišky, který skvěle hraje pobudy, zhulené, blázny a debily, nic však jiného a je uvězněn v těchto charakterech. Bylo tedy pro mě překvapením, že postava Monroea se ani zdaleka nepodobá té z Prison brakeru. Pravda, je to podivín a něco jako vlkodlak, ale rozhodně logicky uvažující a velmi inteligentní postava, bez které by Nick byl vážně úplně v háji. Kromě toho, nám Čechům podle mě povahově docela blízká, svým pohledem na svět skrz černé brýle a do budoucna, jak si pořád stěžuje a je trochu ironický.
Kromě Monroe tam není další pořádná postava, která by dostatečně zaujala, všechny jsou tak nějak, jak bych to řekla, mdlé. Možná je to způsobeno snahou o realistické profily a nepřeháněním jejich charakterů do absurdity. Tohle je však hororo-fantazy-krimi seriál a řekla bych, že trocha nadsázky v charakterech by neuškodila. Přece jen, když už člověk převádí pohádky…
Dalším záporem a asi největším, kromě nudnosti postav nudnost a stejnost zápletek. Jako v kriminálce Miami, Las Vegas, nebo tuctu dalších. Případ přijde, někdo někoho zavraždí, policisté to vyšetřují, najdou viníka a zavřou ho, konec zvonec pohádky je konec. Pořád stereotypně opakované. V zákulisí sice někdo tahá za nitky a my jako diváci víme, i kdo to je, na rozdíl od Nicka, ale nevíme proč. Seriál je však teprve u druhé série, tak uvidíme, jestli se to změní a nabere to celé na obrátkách.
Zatím to na mě působilo jako docela dobrá fantazy-detektivka, taková oddechovka od všeho, což jednou za čas není špatné, ale nehltám to po kilech.

Hodnocení: 6/10

Doporučuji:

Pokud hledáte seriál s dobrou atmosférou, máte rádi temné fantazy, pohádky, horory, nebo krimi seriály, mohlo by se vám to líbit. Zvláště doporučuji příznivcům seriálů jako je Posel ztracených duší, Charmed, Supernatural (fandy Supernaturalu však varuji, nečekejte od toho druhé lovce duchů, není to tak niterné - když říkám niterné vy víte, co tím myslím) a Once Upon a Time (fandům Once Upon a Time zase musím říci, že je to o něco temnější a ne tak pohádkové, víc se to blíží temné fantazy než pohádce).

Komentáře