Jablečný koláč
Jablečný koláč
Seznam ingrediencí:
Ingredience na těsto:
- 400 g hladká mouka
 - 1 prášek do pečiva
 - 1 vejce
 - špetka soli
 - 1 lžíce octa
 - 1 Hera
 - 50 g cukr krupice
 - 8 lžic mléka
 
Ingredience na náplň:
- 1 000 g nastrouhaných jablek
 - 10 lžic cukru
 - 1 balíček vanilkového cukru
 - 2 pytlíčky vanilkového pudinku
 
Postup
přípravy receptu:
Smícháme
mouku a kypřící prášek, poté přidáme ostatní suroviny do těsta. Vypracujeme ho
a pak rozválíme na pečící papír na dvě placky. Těsto je hodně lepkavé, je
dobré ho ještě posypat moukou zespoda, z vrchu a i váleček, aby se tolik
nelepilo. Jablka omyjeme, oloupeme, vyndáme jadérka a nastrouháme nahrubo.
Jednu ze dvou placek těsta i s pečícím papírem vložíme na plech.
Promícháme jablka s cukrem a pudinkem a dáme je na pekáč s těstem.
Přikryjeme to druhou plackou těsta a okraje dobře zamačkáme. Pečeme v
předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut.
Pozor:
Je dobré zvolit takový plech či jinou nádobu, tak abyste měli u první placky,
na kterou dáváte jablka, zvednuté okraje. Jakmile totiž smícháte jablka
s pudinkem, okamžitě začnou pouštět šťávu a pak je složité, aby vám náplň
moc nevytekla. 

Mám malinko jiný recept, ale výsledek stejný. Je vynikající, pekla jsem o víkendu.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Ano, řekla bych, že je více variant tohoto koláče. Tuto konkrétní mám od své babičky.
Vymazat