Jidášův učeň

Jidášův učeň


Vést třídu zaměřenou na obranu proti černé magii nebyla žádná legrace, pokud člověk chtěl být praktickým učitelem a ne jak Dolores Umbridgeová. Znamenalo to naložit si na svá bedra velkou váhu odpovědnosti. Při trénincích a soubojích se holt prostě stávají nehody a kantor má na starosti, aby své studenty co nejlépe ochránil. Harry se domníval, že mu zatím poměrně jde zorganizovat to tak, aby nikomu nehrozilo veliké nebezpečí a zároveň, aby své spolužáky skutečně naučil něco praktického. To však platilo jen do chvíle, kdy se Neville přeřekl a místo obyčejného Rictusempra na Deana hodil cosi jako Yictustempra[1]. Těžko říct, co by se s druhým Nebelvírem stalo, ale přesvědčit se o účincích něčeho takového, Chlapec, který přežil, rozhodně nepotřeboval. Musel jednat rychle a musel svého spolužáka ukrýt za štítem, který odolá i kletbám černé magie - co kdyby Yictustempra bylo něco mocného a děsivého.

Využil toho, že poranění na ruce od té růžové ropuchy mu stále krvácelo a se slovy: Tutela ab sanguine[2], vykouzlil před Deanem obrovský rudý štít, který pohltil Nevillovo nepovedené kouzlo, a pak se v třpytivém prachu rozpadl. "Jste v pořádku?" zeptal se hned poté ustaraně Harry. Avšak ani jeden z jeho kamarádů na jeho otázku neodpověděl, překvapeně na něj jen němě hleděli, jako by mu snad narostla ještě jedna hlava. Černovlasý chlapec s jizvou na čele se zamračil a rozhlédl se i po ostatních. S hrůzou zjistil, že i zbytek členů jejich tajného kroužku stojí s ústy dokořán v naprostém ohromení.

"Páni, to bylo hustý," zhodnotil to jako první Ron.

"Já… já se omluvám… je - je mi to líto," pípl zkroušeně Longbottom. Jeho omluva však téměř zanikla v dalších výkřicích: "To bylo něco!", "Jak si to udělal, Harry?", či "Naučíš nás to, viď?!" Jejich slavný spolužák viditelně zbledl. Až teď si uvědomil, co vlastně provedl.

"Ne, nenaučím," odpověděl na poslední jejich otázku. Najednou si připadal hrozně unavený. "Myslím," prohlásil a opřel se o nejbližší stěnu, "že pro dnešek toho bylo až, až."

Hermiona se zamračila. Colin smutně vydechl. Ginny chápavě přikývla, s tím, že rozumí - Harry musí být po takovém kouzlu vyčerpaný.

"Jak jako, že nenaučíš?" nedal si pokoj Lee.

"Jo, neříkal jsi, že úkolem BA je nás naučit se bránit, tohle je přesně jedno z kouzel, které potřebujeme," přidali se k Leemu i George s Fredem.

"Ne, nepotřebujete!" zavrčel vzdorovitě jejich takzvaný učitel kroužku obranu proti černé magii.

"Další hodina za týden, teď vypadněte!"

"Ale… ale proč?" odvážil se ještě diskutovat Dean, kterého obzvlášť zajímalo kouzlo, jejž ho uchránilo před Nevillovou zkomoleninou, ale to už bylo na Harryho až přespříliš.

"Protože nejsem, kurva, Snape!" zařval tmavovlasý chlapec na celou Komnatu nejvyšší potřeby, až všichni couvli o dva - tři kroky dozadu. Harry James Potter rozhodně nebyl umaštěný profesor lektvarů, Nevillovi však tu samou chvíli proběhlo hlavou, že ti dva si vlastně občas nejsou zas tak nepodobní.

Po takovém výbuchu všem bylo naprosto jasné, že je jejich spolužák prostě toto štítové kouzlo učit nebude, nebo alespoň ne dnes, a tak se začali všichni sbírat a odcházet do svých kolejí. Za chvíli byla komnata až na zlaté nebelvírské trio prázdná. Nastalo dlouhé ticho. I když měli spoustu otázek, oba Harryho kamarádi se báli položit alespoň jednu z nich. Nechtěli ho znovu rozhněvat, nakonec však začal sám.

"Snape si může zastávat názor, že je třeba co nejlépe znát svého nepřítele, aby se proti němu mohl bránit, ale já vás prostě nehodlám učit černou magii," zašeptal téměř neslyšně.

"Co tím chceš říct?" nechápal Ron a Hermiona nadzvedla jedno obočí, což naznačovalo, že jí to již celé touto větou došlo.

"Není to jasné? Nevzpomínáš si, co Harry řekl na začátku v první hodině Brumbálovy armády? Černá magie není černá proto, že kouzlo, které sešleš někomu, či něčemu ublíží. To může způsobit i řada kouzel z čisté, světlé magie. Černá magie je černá protože si žádá především nějakou oběť od kouzelníka, který ji sesílá. Černá magie disponuje kouzly štítovými, či kouzly, které uzdravují. Taková kouzla bychom mohli na první pohled vnímat jako užitečná a mírumilovná, ale ve skutečnosti také zraňují a poškozují," zopakovala téměř slovo od slova a Harry musel žasnout, jak dobře si to dokázala zapamatovat.

"Ano, přesně tak," přikývl. "Mám vás naučit chránit samy sebe, učit vás magii, která sice může pomoci vám chránit někoho jiného, ale zároveň vás sama o sobě poškodí… To by bylo kontraproduktivní. To nehodlám."

Ronovi zrudly uši rozčílením. "Chceš říct," začal a musel se zhluboka nadechnout, "říkáš, že… že to zaklínadlo… to kouzlo, kterým jsi dnes ochránil Deana… to bylo…"

"Ano, černá magie," přikývl hoch s jizvou na čele, až ho to jeho samotného překvapilo, jak klidně něco takového dokáže přiznat.

Zrzka popadl běs. "Jak můžeš! Takovou… odpornou… ty, ty… ty jeden Jidáši! Já ti věřil!" prskal a chtěl se na svého kamaráda vrhnout, ale Hermiona ho zadržela. "Pust mě, pust mě zatraceně! Ten idiot se učí černou magii… po tom všem… možná je ještě větší zrůda než Ty-víš-kdo!"

"Tak já jsem podle tebe zrůda!" zasyčel na oplátku Harry, který byl na slovo "ZRŮDA" díky svým příbuzným naprosto alergický. "To jsem podle tebe jako měl Deana nechat… to jsem ho měl nechat, ať ta zkomolenina ho zasáhne a kdoví, co by se nestalo… měl jsem dopustit, aby se s ním stalo… nevím co, i když znám štít, který by ho mohl ochránit?!" syčel dál tmavovlasý chlapec, až polovina jeho slov vyšla hadí řečí.

"Kluci, no tak, kluci, přestaňte se hádat," snažila se jim domluvit brunetka. "Je jasné, že Harry musí o černé magii vědět víc, pokud musí porazit Voldemorta. Je moudré, že nás ji nechce učit a stejně tak chápu, že pokud zná zaklínadlo, které nás ochrání před našimi nepovedenými pokusy při cvičení, raději ho použije, než aby někdo z nás skončil na ošetřovně. Jistě, černá magie je nebezpečná a může člověka stáhnout na špatnou stranu, ale Harry se určitě nestane černokněžníkem. Viď, že ne."

"Ne, to teda ne!" razantně přitakal Chlapec, který přežil a byl rád za Hermioninu podporu. Na to se i Ron uklidnil.

"Jen mi pověz, od kdy ti už zase dává soukromé hodiny? A co všechno tě učí?" zeptala se Harryho, který v duchu nesnášel, jak jeho nejlepší kamarádka může být až nepřirozeně bystrá.

"Co, kdo dává soukromé hodiny?" byl zase Weasley trošku mimo.

Černovlasý hoch si povzdechl. "Nikdy s nimi nepřestal. Sám jsem se tomu divil. Po tom, co mě naučil Patrona. Domníval jsem se, že bude rád, že jsem to kouzlo již zvládl, on splnil úkol, který mu Brumbál vnutil, a tím to hasne. Přeci jen jsem myslel, že mě bytostně nesnáší, ale asi to tak není úplně pravda. Sám se nabídl, že mě bude učit dál. Slíbil, že mě připraví na to, stát proti Pánovi zla. Nicméně stále je to Snape, takže na mě křičí, uráží mě a někdy mám pocit, že záměrně vybírá ty nejdrastičtější metody, jak co mi vštípit do kebule. S ním to není nic takového jako tady na AB. Usmyslel si, že mě naučí vše, co zná, vše co umí od patrona, obrany proti černé magii, doučování z lektvarů, které nejsou v osnovách, až k černé magii, nitrobraně, manipulaci s lidmi a strategii. Po jeho hodinách si připadám vždy mnohem více zmijozelsky než sem kdy byl," dokončil svůj monolog pochmurně. Byla to taková úleva konečně se s tím někomu svěřit, a když viděl na tvářích svých kamarádů se rýsovat soucit smíchaný s něčím, co by se dalo interpretovat jako úleva, že Harry má ve svém životě přeci něco jako otcovskou postavu a ani si to neuvědomuje, bylo mu o to lépe.


[1]Yictustempra - složenina latinských slov "yictus" vítěz a "temper" vztek
[2]Tutela ab sanguine - vychází z latinských slov a znamená to "Ochrana z krve"

Komentáře