Tradice větviček 06

Autor: Kuria Dalmatia
Povídku v originále můžete nalézt zde:
Kapitola: 6.
Fandom: Criminal Minds
Na pár: Hotch/Reid a (trochu Hotch/Haley)
Mohlo by vadit: Slash, rouhání, násilí související s případy, diskuse o užívání drog.

*****************************************************************************

~~~~ 22:13 Washington, DC. 24. prosince 2009 ~~~~

Spencer bez jediné pomoci připravoval oslavu Štědrého dne pro Jacka, protože Jess byla opilá bourbonem a ležela a gauči celá mimo a Aaron byl už z poloviny stejně tak opilý. Kdy byl doma na Vánoce naposled, věděl snad jen Bůh, a tedy Aaron neměl vůbec ponětí, co by měl dělat. Takže buďto mohl podlehnout rodinnému zlozvyku a opít se, nebo mohl přijít s plánem.
Haley byla mrtvá.
Zavražděna šílencem, Aaron mohl schytat kulku, když byl v Bostonu.
Aaron zapíjel žal. Jess zapíjela žal. Jen Jack… Bůh ví, co si myslel Jack.
Jediným důvodem, proč Aaron se ještě neopil do němoty, bylo, protože asi tak v sedm se na prahu objevil Spencer s dvěma taškami potravin z večerky.
Spencer začal vykládat nákup v kuchyni a řekl Jackovi, aby vybalil sušenky pro Santu. Vyndal pokřivenou keramickou misku s nápisem "Pro pana Santa Clause" napsaným oranžovou barvou na zeleném pozadí, vysvětlujíce, že každé Vánoce se Santa i na tohle dívá! Udělal tam místo i na jablka a mrkve, aby Rudolf a jeho kolega měli také něco k snědku.
Aaron mohl jen pouze sedět na baru s hrnkem čaje v ruce (ten, který pro něj Spencer uvařil v prvních pěti minutách, co tam byl) a sledovat, toho hubeného hocha, kterého každý označoval jako "sociálně neschopné" dílo magie. Do devíti hodin Jack tvrdě spal po promítání animovaného ztvárnění "Twas Night Before Christmas".
Aaron chtěl být v rozpacích, to by bylo čestné, ale tenhle bezesný těžký stav, jenž si navodil alkoholem, mu to moc nedopřál. Díval se, jak Spencer pomalu manipuluje s Jess do pohodlné polohy spánku na gauči, přikrývá ji dekou, kterou sebral ze skříně, a na stůl vedle ní položil sklenku vody a Tylenol.
Když Spencer skončil, zeptal se ho, kam schoval dárky od Santy a jestli mají tradici zabalovat dárky nebo ne, protože přišly rovnou z elfí továrny.
I přes to že jeho švagrová byla opilá a on je pořád dost zbytečný, nejvíce ponižující věc celého večera byla ona odpověď: "Já nevím." Vzhledem k tomu, že skutečně ne. Opravdu upřímně nevěděl. Zavřel oči a přemýšlel, proč dovolil, aby ho viděl podřízený v tak mizerném ubohém stavu. Ale když to srovnal s Vánoci před dvěma lety… zajímalo ho, jestli Spencer cítí povinnost, tak jako on.
Takže Aaron si odkašlal, trvalo chvíli, několik pokusů než řekl: "Nemusíš to dělat. Henry je… Henrymu jsou dva roky. Ty bys měl být u JJ a Willem, říkat Henrymu o krmení sobů, ne tady."
"Já jsem tam, kde je třeba," prohlásil Spencr tiše, ale jistě.
Bylo to upřímné a pravdivé. Řekl to bez lítosti, viny, nebo jakéhokoliv závazku. Bylo to poctivé jako Spencer sám.
Aaron náhle pochopil, Spencer tu nebyl splatit dluh. Je tady jako přítel. Velmi blízký přítel, který tráví víc času s ním a Jackem než Dave. Aarovovi se vyhrnuly slzy, když otevřel oči a zašeptal: "Děkuji."
Tentokrát ho Spencer objal a tiše řekl: "Prvním krokem je odpustit sám sobě." Načež to vyvolalo u Aarona přiškrcený vzlyk.
Nakonec spolu sdíleli Aaronu postel, protože odmítl nechat ho spát na zemi. Nic se nestalo, ale poprvé se Aaron během všech těch let dobře vyspal, a věděl, že chlastem to nebylo.
Vánoční ráno nebylo radostné ani klidné, jak Aaron bláhově doufal. Jack lítal po celém bytě, ignoroval zabalené dárky a otevíral skříně. Když se nakonec usadil na zem, vysvětlil, že byl celou dobu hodný a nechápe, proč mu Santa nedal dar, který skutečně chtěl: maminku.
Přes všechny Aaronové vyjednávací schopnosti za celou dobu nebyl schopen vysvětlit. Nebyl schopen říct to, co si nacvičil pro Jacka, když ho vzal do obchodu s obrázky Santy. Věděl, že tato otázka přijde. To byl důvod, proč si to tak pečlivě připravil. Možná ze sebe nemohl dostat slova, protože Jess škytala, jak se snažila, aby neplakala. Možná proto, že Spencer stál u vánočního stromku rty mírně našpulené zklamáním.
Konečně Aaron vysvětlil, že Santova magie nemůže přivést mrtvé zpět k životu, bez ohledu jak moc by to někdo chtěl.
Jack začal křičet, že nesnáší Vánoce, že to není fér, že Santa jedl sušenky a rozutekl se do pokoje. Jeho vzlyky pak byly ještě od tam tud slyšet. Jess se zhroutila plaše a tiše do křesla. Aaron klesl dolu na gauč a zahleděl se směrem k ložnici svého syna přemýšleje o tom, jak dlouho by měl čekat, až půjde tam si s ním promluvit.
Spencer… Spencer přišel k Aaronovi a položil mu ruku na rameno, posadil se vedle něj. Aaron se naklonil k doteku, a snažil se z něho vstřebat každý kousek pohodlí.
Vánoční dárky byly neotevřené dva dny.
Ráno 27. Jack konečně projevil zájem o zářivě zabalené dárky. Jess přijde a všichni tři si rozdají dárky, je to mírná oslava bez alkoholu.
Když mu Jess podala malou obyčejnou bílou krabičku, Aaron okamžitě věděl, že je to od Spencra, i to co to je. Přál si mu zavolat, aby ráno přišel. Podíval se na hodinky, bylo skoro poledne, a Spencer, který pracoval tak jako on přes Vánoce, si to určitě zasloužil.
Nechal dárek nerozbalen, dokavaď se Spencer neobjevil a rozbalil ho až poté, co Jack byl v posteli a Jess už odešla.
"Ok, jmelí," Aaron přečetl kartu a pak vzal větvičku z obalu. Bylo to to nejhezčí, co dostal, konečně pochopil celou tu věc s "mužností", o které se mu Spencer zmínil.
A to bylo impulzu ke kroku se Spencrem. Zvedl větvičku a podržel ji nad jejich hlavami. Políbil ho na ústa. Bylo to rychlé a cudné a Spencer ho neodstrčil, tak doufal, že je to v pořádku.
Spencer se na něj plaše usmál. "Nikdy jsem nedostal polibek pod jmelím."
Aaron byl překvapen, protože přeci Garcia nebo JJ by ho určitě podrobili tradici ne. Pak se však zarazil a zavzpomínal, a uvědomil si, že si na něco takového nemůže vzpomenout. Zašklebil se. "Ani mě."
Pak se oba rozesmáli.
Seděli vedle sebe na gauči, Aaron nenápadně ruku kolem Spencrových ramen.
Nic jiného se v noci nestalo, ale Aaron si uvědomil, že chce, a na základě Spencrova chování a polibku se zdálo, že i Spencer.



Komentáře