Daň za hrdinství 12 - (Ne)vděk

 

(Ne)vděk

Když se konečně přiblížil ke kolejím školy, ve kterých se konala Harryho party, už z dálky viděl oranžovou záři a slyšel houkání sirén. Světlo plamenů z požáru! Zatraceně, to nebylo dobré znamení. Peter sprostě zaklel a pokusil ještě zrychlit navzdory svému bolavému tělu. Za pár vteřin přistál na náměstí před školou u hasičských aut. Rozhlédl se kolem. Pobíhalo tam mnoho lidí: policisté, hasiči a záchranáři. Několik studentů sedělo v sanitkách, jinak je však nikde jinde nezahlédl. Zdálo se, že většina nevinných již byla evakuována. Alex postával u jednoho z policejních aut. Nikdo si výrazně příchozího pavoučího muže nevšímal, a tak prostě zamířil ke svému příteli.

„Je mi líto, nemohl jsem přijít dřív. Musel jsem dopadnout Zeleného goblina, který tohle všechno naplánoval,“ vydechl, když doběhl k špionovi. Ten beze slova přikývl. Superhrdina si Alexe pečlivě prohlédl. Pleasure měl levou nohu obvázanou, paže a hlavu mu zdobilo několik škrábanců a vypadal dost vyčerpaně, ale jinak v pořádku. Přesto se Peter neudržel a musel se zeptat: „Jsi v pohodě? A co ostatní?“

„Všichni studenti přežili. Někteří se jen mírně popálili a nadýchali kouře, stejně jako já. Obávám se však, že tu jedinečnou technologii pocházející z Oscorpu už asi nikdo nedá dohromady,“ odpověděl, a tak si Spider-Man mohl úlevně oddechnout.

Chvíli tam jen tak v tichosti stáli a pozorovali, jak hasiči kropí již poslední plameny olizující budovu, než Alex znovu promluvil. „Budu vyloučen,“ prohlásil zničehonic.

Peter překvapeně zamrkal. „Za co?!“

„Zničil jsem školní majetek, polovina školy lehla popelem,“ vysvětlil jeho přítel s hnědýma očima stále zakotvenýma na hořící budově.

To Parkera pobouřilo. „Za to mohou černé vdovy a Zelený goblin, ty jsi jen chránil ostatní studenty a civilisty,“ zavrtěl nad tou nespravedlností hlavou.

„Na tom nezáleží, čí je to vina,“ mávl nad tím špion rukou.

„To není fér!“ vyhrkl hořce superhrdina.

Alex však dál zůstával letargicky klidný. Jako by mu to snad ani nevadilo, nebo byl moc unavený se nad tím hněvat. „Je to daň za to, kým jsme. Ač jsme si hrdinství zvolili, nebo ne.“

„Zeptej se Joea nebo Furyho, ty by měli umět vše urovnat,“ nevzdával se dál Peter.

Konečně špion odpoutal své oči od shořelé budovy a pohlédl na svého společníka. Hořce se usmál. „Těm se bezpochyby má situace bude hodit. Mé vyloučení pro ně bude znamenat, že budu k dispozici a jistě mají v záloze mise, kam by mě s radostí poslali… a já jsem už moc unavený na to se jich doprošovat. Nevěš však hlavu, příteli, koneckonců, není to poprvé, co kvůli mně hořela škola, a také to znamená, že se zas setkáme.“

Peterovi se to nelíbilo, ale sotva s tím mohl cokoliv udělat. Byly věci, se kterými ani superhrdinové nemohli pohnout. Jak řekl jeho přítel. Lepší svět něco stojí a největší daň za to zaplatí ti, kteří o něj usilují. Přesto si však byl jist, že bojovat za něj stojí, a tak se nakonec rozhodl, že svého přítele povzbudí vtipem. „No, rozhodně to jednu výhodu má. Alespoň si nemusíš balit,“ zažertoval. Bylo totiž dost nepravděpodobné, že se požár vyhnul i jejich pokoji. Na to se oba sarkasticky rozesmáli.


<< předešlý díl

Komentáře